Secțiune susținută de

Fericirea – scurtatura spre succes

Portal HR \ Actual \ Fericirea – scurtatura spre succes

Sigur, o stim cu totii pentru ca am simtit-o pe pielea noastra: atunci cand suntem fericiti (indiferent de motiv) toate ni se par mai usoare, inclusiv munca. Se pare insa ca psihologii pozitivisti au vesti si mai interesante despre cat de importanta este fericirea la locul de munca.

Podcast-ul Why A Happy Brain Performs Better pe care vi-l recomandam azi este o discutie cu autorul cartii The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work.

Cateva din ideile care ne-au atras atentia si care, credem noi, merita retinute sunt:

1. Performerii de top din organizatii nu sunt neaparat in permanenta fericiti (nici nu ar fi sanatos sa se intample asa) dar au tendinta sa isi mentina, indiferent de situatie, increderea in cat de important este comportamentul lor atunci cand vine vorba de succes.

2. Ceea ce sustin psihologii pozitivisti este trecerea de la optimismul irational (nu sunt toate lapte si miere) la optimismul rational si isi concentreaza eforturile pe implementarea lui in organizatii din toata lumea. Acesta presupune o evaluare realista a contextului muncii si o incredere optimista in ceea ce rezerva viitorul.

3. Mai ales in perioada de criza economica prin care trecem, Shawn Achor, autorul cartii, a fost placut surprins de faptul ca in organizatiile cu care a lucrat nivelul de intelegere a liderilor privind nevoia de schimbare a modelelor de gandire a fost unul ridicat.

4. Una din marile descoperiri ale procesului de cercetare derulate de psihologii pozitivisti a fost aceea ca fericirea este cea care preceda succesul (actionand ca un catalizator) si nu invers (cum am putea crede intuitiv).

5. Prin prisma acestor descoperiri, cultivarea fericirii la locul de munca poate sa fie avantajul competitiv de care multe organizatii au nevoie nu doar pentru a supravietui in vremuri incerte, ci mai ales pentru a avea rezultatele pe care si le doresc.

Afla mai multe despre aceasta paradigma a fericirii si cum explica ea performanta ascultand podcastul Why A Happy Brain Performs Better.

Data articol: noiembrie 26, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam