Ghid de interviu – ce si cum?
Oricat de mult am sustine avantajele interviului derulat ca o discutie relaxata, cel putin la fel de mult consideram ca pentru a duce la bun sfarsit un proces de evaluare eficient avem nevoie de… structura. Si ce dovada mai buna ca ne-am pus problema structurarii interviului decat existenta ghidului de interviu?
Odata stabilite avantajele utilizarii unui ghid de interviu, problema esentiala este cea legata de cea mai buna modalitate de elaborare a lui. Ce evaluam si cum evaluam? Ce includem in ghidul de interviu si cum notam observatiile din timpul discutiei? Din pacate, formatele preluate ca atare fara o adaptare prealabila risca sa duca evaluarea in directii inutile si ca atare irelevante pentru decizia de angajare.
Recomandam insa consultarea formatelor disponibile cel putin pentru doua motive: inspiratie si structurare. Iata, deci, 3 resurse utile pentru procesul de elaborare a ghidului de interviu:
1. Un exemplu de ghid de interviu de la SelectPro care ne-a atras atentia prin detalierea atat a competentelor evaluate cat si a etapelor procesului de evaluare.
2. Interviul cu o singura intrebare, via Lou Adler, o resursa obligatorie pentru cei care isi propun sa depaseasca limitarile interviului comportamental si sa adauge procesului de evaluare diferenta semnificativa pentru o decizie corecta.
3. O lista de intrebari posibile pentru o mare varietate de competente, de folosit, consideram noi, ca sursa de inspiratie si o posibilitate de a intelege cum poate sa functioneze o tehnica de elaborare a intrebarilor de interviu pe modelul STAR.
Voi ce alte resurse folositi pentru elaborarea ghidului de interviu?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam