Secțiune susținută de

In talente sa ne masuram sau in munca sa ne intrecem?

Portal HR \ Opinia consultantului \ In talente sa ne masuram sau in munca sa ne intrecem?

Daca povestea despre cat de important este raportul optim intre transpiratie si inspiratie in orice demers creativ vi s-a parut de multe ori „folclor”, se pare ca cercetatorii in domeniul performantei sustin mai mult decat oricand adevarul acestei afirmatii. Orice abilitate poate fi dezvoltata cu suficient de mult efort si cateva „kilograme” bune de perseverenta. 10000 de ora de experienta practica par sa fie minimum necesar pentru a ne putea lauda ca suntem experti intr-un anumit domeniu.

Acestea sunt cateva din ideile articolului de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi. Daca e posibil sa punem la indoiala concluzia de acum 2000 de ani a lui Aristotel ca „suntem ceea ce facem in mod repetat„, e putin probabil sa mai reusim sa demontam un intreg sistem argumentat stiintific privind metodele de dezvoltare a abilitatilor (fie ca este vorba de taramul mentalului, al fizicului sau al psihicului).

Implicatiile acestor descoperiri asupra vietilor noastre (personale dar si profesionale) sunt majore. Sta, asadar, in puterea noastra sa influentam rezultatele pe care le avem, nu este doar un joc al norocului si al „relatiilor bune”. E adevarat ca efortul de a dobandi excelnta intr-un anumit domeniu presupune depasiri sistematice ale zonei de confort si o galceava constructiva cu frustrarea si esecul.

Pe drumul acesta catre excelenta si in cariera (concept care se regaseste de altfel si la Dan Pink sub denumirea de maiestrie), sunt cateva chei pe care folosindu-le ne sustinem inspirat efortul:

1. Sa faci ceea ce iti place (si sa urmaresti asta cu perseverenta).

2. Sa faci munca mai grea la inceput.

3. Sa practici mereu ceea ce ai invatat.

4. Sa ceri feedback de la experti in doze controlate.

5. Sa faci pauze.

6. Sa iti dezvolti ritualuri.

Citeste tot articolul Six Keys to Being Excellent at Anything pentru a intelege ce presupune fiecare „cheie” si cum le poti folosi in viata profesionala incepand chiar de… la anul.

Talentul nu e totul. Cel putin la fel de importante sunt efortul si perseverenta, controlabile prin vointa.

Data articol: decembrie 27, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam