Ioana a fost prima care a raspuns invitatiei noastre de a ne impartasi din experientele de candidat si ne-a povestit despre interviul de… 4 ore. Voi cum credeti ca ati face fata unui asemenea proces de evaluare?
Iata povestea Ioanei:
Tocmai ce am dat cu ochii de postul de pe PortalHR legat de aceste povesti de recrutare, ceva mai speciale. Eu am cateva in tolba si dintr-o perspectiva, cea a recrutorului, dar si din cea a candidatului. O sa raman insa la ultima varianta si am sa va povestesc ultima patanie in materie de interviu, cu o firma sa ii spunem „X” din domeniul traducerilor.
Am aplicat la aceasta firma pentru un post de traducator senior avand experienta in traduceri putin peste 2 ani. Aplicatia a fost depusa anul trecut prin noiembrie, vizualizata insa in ianuarie, selectata pentru interviu, selectie in urma careia am primit un test de traducere prin e-mail, test pe care urma sa il expediez rezolvat dupa cateva zile.
Zis si facut. Le-am raspuns, le-am multumit pentru ca au luat in considerare profilul meu, i-am asigurat ca trimit testul la data si ora agreata. Am procedat in consecinta. Dupa o saptamana primesc raspuns: „Felicitari, ati trecut testul de traducere! Va rog sa imi confirmati disponibilitatea de a veni la sediul nostru la un interviu, preferabil in ziua… la ora … zeta”. Am confirmat ca pot merge, m-am prezentat la interviu in ziua stabilita. La sediu firmei insa a aparut supriza. Angajatorul mi-a spus asa: „Am vazut ca aveti experienta in domeniul resurselor umane, destul de multa, asa ca voi recurge la un interviu un pic atipic.” Prima intrebare in mintea mea (si pe care am si adresat-o ulterior) a fost „Ce inseamna interviu atipic?” Intre noi fie vorba, eu nu cred in interviuri tipice, daca ele exista.
Acest interviu atipic a fost intr-adevar iesit din comun, trebuie sa recunosc. A durat nici mai mult nici mai putin de… 4 ore!! In cap! Desigur va intrebati in ce a constat si ce mi-au facut de a durat atat. Ei bine, a inceput cu o mica discute despre experienta mea de traducator care a durat in jur de 15 – 20 de minute. A continuate cu alte doua „interviuri” de data aceasta scrise si in engleza. In total undeva la 30 spre 40 de intrebari, scrise, cu raspuns deschis, acordat in engleza desigur. Dupa ce am raspuns acestui calup de intrebari, a venit supriza cea mare: teste „on site” cum le-au denumit ei. Cate? Nu stiam. Am intrebat: „Cat ar dura testarea?” „Va grabiti?” Desigur ca nu ma grabeam pentru ca imi cautam loc de munca si sunt libera din punctul acesta de vedere.
Curiozitatea m-a manat sa raman. Pana la momentul respectiv se scursese o ora si jumatate de la sosirea mea la sediul firmei. Primul test: traducere din engleza in romana, pentru ca, spunea doamna „trebuie a verificam daca traducerea de acasa ati facut-o dvs.” Timp alocat: 40 de minute – fata de 3 zile cat am avut pentru testul de acasa desigur ca apar diferente. Mici greseli au aparut, nu am sa mint aici, insa au fost greseli de terminologie. Raspunsul a fost pozitiv, zic eu, sunand cam asa: „Sunt greseli minore, se pot corecta prin training, e ok. Traducerea in mare e buna, nu sunt greseli flagrante de ortografie, gramatica etc. Mici scapari in privinta terminologiei din domeniu – intr-o paranteza, e vorba de domeniul IT – dar din punctul nostru de vedere se pot corecta si consideram ca sunteti in regula cu traducerea.”
Bun. Dupa aceste test, care adunat cu cele doua interviuri scrise de mai devreme, ca timp, deja atinsese pragul de 2 ore si mai bine, ma asteptam sa plec. Surpriza din nou: inca nici mai mult nici mai putin de 5 teste!!! Nu glumesc. 5 teste. Teste simple la prima vedere. 2 Word, 2 Excel si ceva intrebari „privind utilizarea calculatorului, sa vedem cat de bine il stiti sa il utilizati” spunea doamna, test care s-a dovedit a contine intrebari pur tehnice, pentru un student sau absolvent IT.
Am uitat sa specific ca eu sunt umanista la baza, respectiv pedagogie, limbi straine si resurse umane. Cam pe aici m-am format. Revenind, testul de cunostinte a fost o ultima picatura in paharul cu mult șoc si stres. Dat fiind faptul ca interviul incepuse la ora 14.00 si ceasul arata deja ora 17.00, va puteti imagina ca atentia mea intra usor usor in starea de repaos . Dar am riscat. I-am raspuns acolo unde stiam, unde nu i-am spus ca nu stiu, i-am subliniat de cel putin doua ori ca nu am pregatire in IT (nu scria in CV ca as avea) ca atare unele cunostinte pur tehnice nu le detin.
S-au terminat intr-un tarziu si testele undeva in jurul orei 17.30 si a urmat o discutie, foarte interesanta de altfel, in care doamna angajator mi-a dat un feedback pozitiv: „Dumneavoastra promiteti foarte mult” mi-a spus, referitor la abilitatile mele de invatare si dezvoltare, conform explicatiilor ei. Mi-a prezentate cel putin 3 variante de colaborare, ca traducator junior (lipsa de experienta pe Project Management din pacate, nu ca as fi spus pe undeva ca am o astfel de experienta), ca PFA, ca si angajat pe contract de munca temporara. Acestea erau variantele. Ne-am despartit la ora 18.00 cu promisiunea din partea ei ca ne vom reauzi in prima saptamana din februarie pentru a negocia pe marginea uneia dintre aceste variante de colaborare.
Pe 8 februarie, seara, eu inca nu aveam un raspuns din partea angajatorului. Drept care am decis sa intreb eu ce se intampla, daca se mai intampla ceva, printr-un e-mail. Am trimis un mail la ora 22.00 la care mi s-a raspuns destul de prompt, in mod surprinzator. Mi s-a spus ca procesul inca nu s-a incheiat si deci nu au luat o decizie. Dar dintr-o data feedback-ul era altul: cum ca nu am trecut testul desi la fata locului a fost bun, cum ca am facut greseli grave care la fata locului au fost minore si cum ca singura alternativa la postul de Traducator Senior era dintr-odata PFA-ul si pentru care ar fi trebuit sa detin deja licente pentru programele de traduceri utilizate de companie, spunea domana in e-mail. Si uite asa s-a incheiat inca o experienta… speciala in calitate de candidat.
Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director vânzări, vor face parte din echipa de senior management Flanco Mirela Petruș a preluat conducerea departamentului de HR al retailerului Începând cu luna mai, Flanco Retail a extins echipa de senior management a companiei cu doi noi membri. Astfel, Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director […]
DetaliiAutor: Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului de Impozit pe venit si contribuţii sociale, EY România Directiva (UE) 2023/970 din 10 mai 2023, denumită în continuare „Directiva”, reprezintă o inițiativă majoră adoptată de Parlamentul European și de către Consiliu în cadrul eforturilor de combatere a inegalităților de gen. Conform statisticilor furnizate de Eurostat, observăm că o […]
DetaliiFinalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]
DetaliiExperiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]
Detalii
Interesantă experiență. Probabil nepotismul și-a spus cuvântul în zilele trecute între interviu și 8 februarie.
Sunt curioasa: ce relevanta aveau toate aceste teste fata de cerintele din anuntul de angajare? Adica se cereau cunostinte de IT, project management?
[…] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, C. Dan D. and Rodica Balan, Portal HR. Portal HR said: Iata deci… interviul de 4 ore http://portalhr.ro/?p=1347 […]
@Rodica: cunostintele de IT au fost o surpriza si pentru mine, nu scria nimic de genul asta in anuntul de recrutare, respectiv ca ar trebui sa am pregatire IT. Cunostinte de project management nu erau specificate, spuneau doar candidatul sa aiba experienta in coordonarea unei echipe mici in medii dinamice / cu temene stranse. (ceea ce chiar aveam)
Intre noi fie vorba, gresala mare nu a fost la mine ci la ei. Eu am trimis un CV, ei l-au selectat, m-au chemat la interviu desi eu nu am facut traduceri numai in IT (scria in CV), nu lucrasem ca project manager (si asta scria in CV) si supriza surprizelor, eu aveam 2 ani si ceva experienta ei cereau minim 3. Si totusi m-au chemat. Daca eu am citit aiurea anuntul (sincera sa fiu l-am citit foarte atent dar am mers la risc punand in balanta cunostintele si abilitatile mele de invatare si perfectionare, motivatie si alte elemente, pe langa experienta. Concluzia: au citit CV-ul meu pe diagonala.
Testele nu erau foarte relevante, chiar mi-a spus asta la interviu. Singurul relevant era testul de traducere. Informatii de tip LAN, extensii si formulari ciudate de genul „ce iti trebuie ca sa poti instala un soft?” pe mine m-au bagat in ceata la ora 5:00 PM. Sincer, la ultima intrebare m-au venit in minte doua raspunsuri: calculator desigur, ca nu il instalezi in aragaz :D, si un CD drive cu softul respectiv. Nu m-am gandit ca ei se refera de fapt la extensia programului folosit pentru instalare, care trebuie sa fie .exe. Sau intrebari precum „ce se intampla cu un mail pe traseul lui de la expeditor la destinatar?” Hmmmm…. oare ce se poate intampla cu un mail in ecuatia asta? Am stat sa imi storc mintea, sa ii spun ca poate cineva il intercepteaza pe traseu, ca poate intra secretara pe mailul destinatarului si il sterge, ca poate intalneste vreun hacker turc pe drum. Ei bune nu! Raspunsul era SE POATE VIRUSA! Ceata totala!
Concluzia mea finala, ca sa nu ma intind prea mult, eu nu vad relevanta unor astfel de teste, cata vreme singurul meu task acolo ar fi fost acela de a traduce si nicidecum de IT suport sau admin.
Pentru mine ramane o experienta din care invat, ma amuz de partile amuzante si ma perfectionez acolo unde este cazul.
Tare experienta, n-am ce zice! 😀 Cat despre ce poti invata din ea, hmmm…”expect the unexpected”?
Exact ;). Si cateva chestii despre ce sa NU faci in calitate de recrutor / angajator.
@Lucian: Nu te contrazic, nu stiu ce relatii se invart in compania respectiva, insa cata vreme ei inca mai recruteza, si asta de mai bine de o luna, iti dai seama cat de eficienti sunt.
Din articol reiese ca lor le trebuia mai mult secreara decat Project Mamager.
Ca o remarca majoritateacompaniilor de recrutare nu fac distinctia intre Project Architecect, Project Manager si Project Administrator. de aici si cerintele care nu sunt conforme cu pozitia oferita.
In acelasi timp este binecunoscut ca angajatorii romani cauta sa aiba de cele mai multe ori angajatul ” ALL-IN -ONE”, pentru a reduce costurile.
Interviu 4 ore, da pare un interviu lung, cunosc si eu companii unde sunt interviuri lungi. un exemplu sunt cei de la Neverfail( poate au schimbat strategia). In general interviul de lunga durata este interviul de anduranta, cel in care vezi unde sunt limitele candidatului la stres fizic si psihic..
Ioana, poti sa ne spui numele companiei de recrutare? din perspectiva mea, o companie care lucreaza neprofesionist trebuie pusa la zid. Sunt companii care au platit penalitati destul de mari clientilor datorita oamenilor prost pregatiti oferiti clientilor(calificari fictive, cu certificari obtinute prin mita.) .
@Schneider, preferam sa pastram povestea in anonimat, nu ne-am propus pe PortalHR sa aratam cu degetul, ci sa tragem concluzii constructive despre ce este de schimbat.
Multumim pentru intelegere!
@Shneider: Multumesc pentru comentariu. Asa cum ti-a raspuns si PortalHR, am intrat in acest „joc” cu scopul de a scoate in evidenta cateva aspecte de tipul ce sa NU facem, ca recrutori, in cadrul unui interviu, cu alte cuvinte sa imbunatatim un pic sistemul. Nu aratam cu degetul, etica in resurse umane nu permite chestia asta. In plus, s-ar putea ca alte persoane care vor merge la acest interviu sa fie multumite de modalitatea de derulare a procesului de recrutare.
De pe pozitia de recrutor de data aceasta, am sa te contrazic putin. Project Management este un termen foarte amplu cu foarte multe aplicatii. In resurse umane spre exemplu, daca ti se aloca un proiect de recrutare fie inainte de semnarea lui fie dupa, proiect pe care recrutorul trebuie sa il finalizeze pana la o anumitata data si in cadrul caruia este responsabil de identificarea canalelor de recrutare, identificarea candidatilor, programarea, structurarea si sustinerea interviului, si ulterior realizarea profilului candidatului, acel recrutor este numit Project Manager pe proiectul de recrutare. Treaba se schimba in domeniul traducerilor, unde implica cu totul altceva. In cazul in speta implica coodronarea unei echipe, gestionarea unor costuri, relatia cu clientii din domeniul in care erau efectuate traducerile, revizuirea traducerilor celor din echipa si alte lucruri pe langa pe care nu le mai enumar aici.
Cateva lucruri insa mi s-au parut in neregula la acest interviu: in primul rand TIMPUL alocat unui candidat, ceea ce inseamna costuri foarte mari din partea firmei si ineficienta (postul este deschis inca din noiembrie, in povestire spuneam ca eu atunci am aplicat). Apoi APLICAREA UNUI NUMAR MARE DE TESTE DIFERITE intr-un interval de timp foarte scurt. Rezistenta la stress se poate testa in 5 minute, nu este nevoie de 3 sau 4 ore pentru chestia asta. Mintea umana are si ea limitele ei. In primul rand, la ora 14:00 era posibil ca eu sa ma fi prezentat la interviu dupa masa de pranz, ceea ce ar fi implicat ca eu sa fiu un pic in siesta cu atentia. Pe de alta parte eu nu mananc inainte de interviu pentru a evita situatia in care pe fondul stresului sa mi se faca rau. Pe de alta parte la ora 17:30 mie deja imi ghiortaia stomacul de foame (cu zgomot) si tanti ma tinea sa imi explice nush ce variante de care oricum nu aveam sa beneficiez ulterior. Dar asta e o alta poveste.
NU dai niciodata teste de orice tip, stand langa candidat si punand presiune pe el. Pe tine te intereseaza sa ai un shortcut al unui program pe desktop, si nu calea pe care o urmeaza candidatul sa faca chestia asta. Ori ea facea exact pe dos. Candidatul este stresat, oricat de „antrenat” ar fi in materie de interviu. Cat vrei sa reziste la presiune un om???
Legat de plata penalitatilor, cred ca aici e treaba clientului sa faca reclamatii si nu a mea ca si candidat.
Da, exista acea categorie de angajatori romani pe care ii mentionezi tu, cei care te vor om bun la toate. Insa nu putem generaliza. In plus, depinde in ce organizatie intri. In cele mici de regula te vei implica in multe activitati fata de situatia in care ai lucra intr-o multinationala spre exemplu.
Si eu am trecut printr-o experienta asemanatoare. Initial am inceput prin 2 interviuri in zile diferite, fiecare de cate o ora. Apoi al treilea interviu a durat 3 ore.
Din pacate, desi totul mersese ok la fata locului nici nu s-au deranjat sa ma anunte daca am fost selectata sau nu. Dupa 3 saptamani le-am dat un email si mi-au spus ca isi cer scuze, dar au uitat sa ma anunte…
Pana la urma concluzia a fost ca nu aveam suficienta experienta. totusi de ce am trecut prin 3 interviuri in care de fiecare data am spus aceeasi poveste daca asta era motivul real?
@Livia: Da, exact aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu dupa cum ai vazut: de ce 4 ore de testare daca singurul relevant era testul de engleza?!
@Livia & @Ioana
Experientele voastre (ca si ale mele) mai au un punct comun: o anumita lipsa de deschidere a recrutorului. Ok, poate termenul e cam dur, dar …”n-am gasit alta rima” 😀
Ce vreau sa spun, mai exact: Pe mine nu ma deranjeaza sa stiu de la inceput care imi sunt minusurile. Si poate ca mine mai sunt si alti candidati. As prefera sa mi se spuna sincer: „desi nu aveti experienta in domeniul X, v-am ales pentru ca CV-ul dvs. e interesant din urmatorul punct de vedere. Testele sunt astea si astea si astea, care urmaresc sa stabileasca daca aveti cutare abilitati”.
Iar la finalul procesului de recrutare, nu am nici o problema in a mi se spune: „Dra, nu v-am ales pentru ca va lipsesc urmatoarele……..” Da, as prefera ceva concret, ca sa stiu pe viitor unde sa aplic si care imi este locul pe piata muncii.
Pana la urma, aceasta varianta e avantajoasa si pentru recrutori. Cu un astfel de comportament poate nu vor mai primi mii de CV-uri, majoritatea pe langa subiect.
@Rodica
Iti dau dreptate in privinta raspunsului detaliat, insa mai este un factor problematic pe care din pacate nu il putem influenta noi, daca nu avem putere de decizie in compania respectiva. De multe ori cel care iti da raspunsul il primeste, la randul sau, de la un superior caruia i se prezinta procesul de recurtare (daca nu cumva participa si el la acest proces) dupa care da un raspuns recrutorului fara a-i oferi mai multe explicatii. Iar recrutorul este de multe ori pus in situatia sa incropeasca o poveste. „Profilul dvs nu corespunde postului nostru” este un raspuns amabil si real daca insoteste un rezultat negativ al selectiei.
Ca orice meserie insa, recrutarea este una care se poate invata. Insa aici tine de motivatia fiecarui practicant al sau, respectiv cat de cat de mult isi doreste sa faca o cariera ca recrutor si cat de performant vrea sa fie. Aici cred ca este buba mare si sper ca prin initiative ca aceasta sa inceapa sa se invarta rotitele ceva mai unse decat pana acum :).
Din pacate, multi angajatori prefera sa dea teste peste teste, in loc sa puna candidatul la un test practica, de 2-3 zile sa vada daca se descurca pe postul respectiv. Sincer vorbind teoria ca teoria, dar practica te omoara. Am trecut si eu prin astfel de experiente, chiar am fost chemata de aceeasi firma de 4 ori sa fac diferite teste, pe care le-am trecut cu brio, raspunsul mi s-a dat pe loc, dupa care m-am trezit ca primesc un feed-back negativ pe e-mail dupa 3 saptamani de la ultimul test dat la ei. Precizez ca este vorba de o firma cu renume. Asa ca traiasca nepotismele in Romania! Si spor la aplicari dragi mei! Nu renuntati mai sunt si firme cinstite, care nu accepta nepotisme!