Hot Now

Referințele – cum și când le verificăm

22 07 2014, Career Advisor , Comenteaza, 4.116 afisari

Am primit în ultima vreme mai multe întrebări despre modalitatea cea mai bună de luare a referințelor în timpul proceselor de recrutare. Părerile despre validitatea acestui tip de informații variază foarte mult. Unii le consideră absolut inutile pentru că e de așteptat ca un candidat să ne ofere datele de contact ale celor care vor vorbi frumos despre el, alții sunt de părere că orice discuție despre performanțele anterioare ale unei persoane pe care urmează să o angajeze are potențialul să le ofere informații utile și poate chiar critice în decizia de angajare.

Din experiența noastră în recrutare, referințele sunt utile în măsura în care discuția cu cei care le oferă iese din tiparul întrebărilor și răspunsurilor standard. În plus, recomandăm ca procesul de luare a referințelor să respecte anumite reguli, și anume:

1. El trebuie derulat doar aproape de finalizarea recrutării, în momentul în care candidații de pe lista scurtă au fost intervievați și sunt luate în calcul și puse în balanță toate informațiile disponibile pentru luarea deciziei de angajare.

2. Practica luării referințelor fără acordul în prealabil al candidatului (și solicitarea a 3 nume de persoane care pot fi contactate în acest sens) este nerecomandată. Ea poate da naștere la situații neplăcute cu conotații eronate pentru decizia de angajare.

3. Este puțin probabil ca un candidat să permită luarea referințelor de la angajatorul actual (doar în masura în care “intenția de desparțire” este oficială și sub auspicii pozitive).

4. Marea provocare a procesului de luare a referințelor de la persoanele indicate de candidat este riscul primirii răspunsurilor de fațada, încă un motiv pentru care activitatea de verificare a referințelor riscă să devină de foarte multe ori inutilă, după cum explicam și în acest articol.

5. Sunt de evitat întrebările standard din procesele de verificare a referințelor, precum cele de genul: “Este X un bun membru în echipă?”, “Este X un profesionist pe care ne putem baza?” etc. Recomandarea noastră pentru cei care nu vor să își piardă vremea primind doar confirmări la telefon este să renunțe complet la acest gen de formulari.

6. Pentru a valoriza aceasta discutie, am propune o abordare structurată și susținută de o tehnică a întrebărilor oarecum asemănătoare cu cea din interviu. Odată parcursa etapa de stabilire a tipului de relație dintre cel care oferă referințe si candidat (detalii precum perioada în care au colaborat, pozițiile pe care se aflau, frecvența cu care au lucrat împreună pe proiecte specifice, frecvența interacțiunilor etc), al cărei scop este, printre altele, și stabilirea gradului de relevanță a informațiilor primite, discuția ar trebui să semene cu investigația în filtre succesive din interviu.

7. Subiectele de discuție trebuie abordate în funcție de informațiile oferite anterior de candidat. Dacă acesta a menționat un proiect mai deosebit din perioada în care a colaborat cu cel care oferă referințe, este de discutat punctul de vedere al acestuia din urmă. Întrebările trebuie să fie deschise, invitând la comentarii mai ample și nu la simple confirmari sau infirmari. De exemplu, ar putea suna așa: “Domnul X mi-a menționat proiectul Y la care a lucrat în perioada cât a ocupat poziția Y la compania Z (unde înțeleg că ați fost colegi). Cum s-a derulat proiectul respectiv? Care a fost rolul domnului X? Cum s-a achitat de responsabilitățile sale? Ce ar fi putut face mai bine din punctul dumneavoastră de vedere?” etc.”

Deși e puțin probabil ca în timpul procesului de verificare a referințelor să iasă la iveală probleme serioase de performanță, un evaluator experimentat va putea să traga singur concluziile de care este nevoie prin punerea în paralel a “imaginilor” proiectate pe de o parte de candidat și, pe de alta, de persoanele care oferă informații despre acesta.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Modificările recente aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor, consideră majoritatea respondenților (56%) în cadrul unui sondaj realizat de PwC România, iar facilitatea care va fi aplicată de cele mai multe companii (67%) vizează beneficiile pentru angajații aflați în telemuncă. Astfel, doar 8% dintre participanți au spus că modificările nu le sunt utile, în vreme […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE continuă seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council și organizează marți 26 ianuarie, între orele 15:00-17:30, cu o nouă ediție „Cybsersecurity and Digital Resilience”. Acest webcast explorează în principal modalitățile de asigurare și de menținere a securității cibernetice în această perioadă și în viitorul apropiat, dar și […]

Detalii

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021. Deși economia globală în ansamblu își va […]

Detalii

Guvernul a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani astfel încât să acorde dreptul la liberele plătite și din ianuarie 2021, până la finele anului școlar, în vară. Aceste libere se pot acorda doar în contextul în care școala se face online, iar […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter