Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/functions.php on line 142
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/functions.php on line 143
Schimbarea e benefică atunci când…
În ultima perioadă, m-am tot gândit la schimbare și la toate consecințele care vin la pachet cu ea: teama de eșec, teama de a fi vulnerabili, frica de a încerca ceva nou sau de a ieși dintr-o zonă de confort adeseori definită printr-o rutină unde se instalează ușor plictiseala și plafonarea.
Orice schimbare presupune un cumul de sentimente contradictorii, de analiză interioară și luarea deciziei de a încerca altceva. De cele mai multe ori, trigger-ul schimbării este direct corelat cu o stare generală de neliniște, frământări, nemulțumiri sau dezinteres pentru ceea ce facem sau oamenii cu care lucrăm direct.
Fie că vorbim de o schimbare în carieră, sau o schimbare (majoră) în planul personal, decizia are o mare încărcătură emoțională, pentru că ne provoacă să (ne) punem o serie de întrebări incomode, profunde, și să analizăm obiectiv (în măsura în care putem) anumite pattern-uri care au declanșat acea schimbare.
Schimbarea este benefică și necesară atunci când cei din jurul tău, fie colegi de birou, sau parteneri de business sau viață nu își mai asumă și nu țin cont de “walk the talk-ul” cu toate implicațiile lui.
Schimbarea e benefică atunci când ai conștientizat că nu te mai regăsești în jobul sau relația respectiv(ă), iar valorile tale nu mai coincid cu “regulile jocului”, pentru că “nu mai e ce a fost odată“ sau nu îți mai place, deși ai încercat să îmbunătățești situația.
Schimbarea e benefică atunci când ai început să funcționezi pe pilot automat, să te detașezi și să privești lucrurile cu nepăsare, doar ca să rămâi “agățat” la un job sau într-un loc călduț un timp mai lung sau mai scurt.
Schimbarea e benefică atunci când primești mai multe semnale de alarmă că ceva nu e ok, și simți TU că trebuie să încerci o altă direcție, să acționezi și să faci ceva.
Schimbarea e benefică atunci când vrei să înveți mai multe pentru a te dezvolta într-o altă direcție sau drum care te pasionează, chiar dacă asta înseamnă să faci unele sacrificii și să renunți la un drum convențional. Mădălina vorbește tare fain despre reinventare ca fiind un proces în care “învățam cine suntem doar pe terenul de luptă, nu pe margine si nu doar privind inspre sine”
Schimbarea e benefică atunci când ai făcut un pas înapoi pentru a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă și ai ajuns la concluzia că nu mai poți și nu mai vrei să continui pe acel drum și că e momentul pentru un nou început. E util ca decizia schimbării să fie una asumată și analizată de fiecare dintre noi, și să nu acționăm impulsiv sau influențati de părerile ceilalți care nu au fost implicați direct în situația care necesită o schimbare.
Schimbarea e benefică atunci când te simți blocat, paralizat sau, pur și simplu, lipsit(ă) de speranță că nimic nu mai merge ca înainte, deși ai încercat să schimbi sau să remediezi situația curentă.
Schimbarea este benefică și necesară atunci când realizezi că ești într-un mediu unde crezi că nu mai e loc de creștere și devine toxic pentru tine. Un loc unde sunt acei oameni care reușesc cumva să îți consume energia ta pozitivă în mod repetat, încât uiți să îți mai canalizezi atenția și resursele în alte direcții și proiecte faine care aduc mai mult sens în viața ta.
Cred cu tărie că doar timpul și acțiunile noastre pot spune dacă o decizie luată într-un moment al vieții este (sau a fost) bună sau rea. Dar este, cu siguranță, un pas către o etapă nouă din viața noastră unde vom avea ceva de invățat despre noi, și despre ceilalți – dacă alegem să vedem schimbarea ca un proces continuu de învățare și progres.
Sper să găsiți doza de inspirație și curajul necesare pentru a face acele schimbări benefice de care aveți nevoie în anumite momente din viața voastră. Indiferent dacă sunteți în punctul în care vreți să faceți o schimbare, nu uitați să fiți recunoscători pentru lecțiile învățate până în acel moment, pentru oamenii pe care i-ați întâlnit și poveștile lor de viață. Și să fiți acolo să îi susțineți pe cei care trec prin orice fel de schimbare, pentru că, de multe ori, ea necesită multă răbdare și efort.
La cât mai multe schimbări care să ne ajute să ne dezvoltăm personal și profesional, dar și să devenim niste oameni mai buni și mai toleranți cu noi și cu cei din jur!
Ați trecut recent printr-o schimbare? Și dacă da, de ce a fost ea necesară și benefică?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam