Starea de flux – de ce avem nevoie de ea
Vă mai aduceți aminte de starea de flux? În sfera vieții profesionale (dar și personale) avantajele stării de flux sunt de găsit în motivație și performanță susținute în timp, în senzația de împlinire și entuziasm zilnic pentru ceea ce avem de făcut, în bucuria de a face lucrurile bine și de a găsi o satisfacție intrinsecă în activitățile pe care am ales să le derulăm.
Marele secret al stării de flux este acesta: pe parcursul ei nu ne gândim la noi, la ceea ce suntem, la cât de bine sau de rău ne simțim. Singurul lucru care contează este activitatea în sine, iar modul de funcționare este unul pe care Mihaly Csikszentmihalyi îl denumește prin termenul autotelic (auto = sine, telos = scop). Sigur, pentru a intra în starea de flux este nevoie de un efort semnificativ la început și de o cantitate mare de atenție (a se citi concentrare), dar am fi surprinși, spune autorul, cât de multe lucruri devin interesante odată ce le considerăm ca atare. (pentru mai multe detalii, citește aici prima și a doua recenzie a cărții cu acest nume).
Azi, în ziua resurselor, vă invităm să urmăriți o prezentare TED a autorului cărții Starea de flux, Mihaly Csikszentmihalyi. Pornind de la întrebarea „De ce merită trăită o viață?” și de la concluzia că nu banii aduc fericirea (adevărată), autorul îi observă pe cei care găsesc plăcere și sastifacție în activitățile care îi ajută să intre în starea de flux.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam