Hot Now

Testele de personalitate – cât de utile sunt în recrutare

07 08 2013, Portal HR , Un comentariu, 8.982 afisari

În esenţă, niciun proces de recrutare nu este uşor, fie că vorbim de o poziţie vacantă entry-level sau de una de top management, deoarece este dificil să emiţi predicţii de performanţă despre un candidat doar pe baza unui interviu faţă în faţă. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulţi intervievatori apelează la anumite instrumente, cum sunt, de exemplu, testele de personalitate, pentru a afla informaţii suplimentare şi utile despre candidat, informații care să faciliteze decizia finală în procesul de selecţie.

Dar când vine vorba de testele de personalitate, ajungem inevitabil și la întrebarea cât de utile şi eficiente sunt, de fapt, cât de mare este capacitatea de prezicere a perfomanţei? Există oare o corelaţie clară între personalitatea celui care va ocupa postul şi succesul său la viitorul job?

Pornind de la aceste întrebări legate de utilitatea testelor de personalitate, ne-a atras atenţia de curând un articol de pe ERE care aduce în discuţie subiectul în cauză, făcând referire la diferenţa dintre scorurile obţinute la astfel de teste şi abilităţile necesare pentru un anumit post, la confuzia care se face între rezultatul testului și competențele specifice postului. Nu în ultimul rând, articolul abordează echilibrat rolul şi importanţa acestor instrumente în economia procesului de recrutare.

Una din concluziile cele mai importante ale articolului este aceea că, deşi cercetările au arătat că utilizarea anumitor baterii de teste de personalitate poate contribui la succesul unui proces de angajare, în realitate, puţine sunt acelea care şi-au demonstrat utilitatea pentru predicţia de performanţă.

Astfel, articolul subliniază diferenţa dintre scorurile obţinute la testul de personalitate şi abilităţile sau cunoştinţele unui candidat dovedite pe parcursul jobului pentru care va fi angajat. Mai mult decât atât, în urma unor investigaţii, s-a demonstrat că nu există aproape nicio corelaţie între scorurile testului de personalitate şi performanţa efectivă la locul de muncă.

Confuzia între personalitate şi abilităţi poate fi şi una semantică, deoarece amândoua fac referire la aspecte care oferă conditiile teoretic necesare pentru succesul unei persoane la job: gradul de entuziasm, motivaţia, modalitatea de abordare a problemelor în momente dificile sau lucrul în echipă. Trebuie făcută, însă, diferența dintre o trăsătură de personalite şi existența (sau absența) unei abilități (teoretic) esenţială pentru postul respectiv.

Dacă personalitatea nu este un bun predictor al performanței ulterioare, ce informație poate fi cu adevărat utilă pentru a putea valida mai bine compatibilitatea candidatului cu postul vacant? Cele mai reprezentative, explică articolul, par a fi exerciţiile practice, testele situaţionale sau simulările unor responsabilităţi concrete și necesare în acel job pe parcursul cărora candidatul trebuie să demonstreze abilităţile compatibile cu jobul respectiv.

Revenind la subiectul testelor de personalitate, mai potrivit ar fi ca acestea să aibă un rol cel mult informativ, să fie folosite, poate, în ședințele de training pentru a-i ajuta pe manageri să înțeleagă diferențele dintre angajați, fără a le implementa și utiliza cu valoare decizională în procesele de recrutare. În caz contrar, orice absolutizare a rezutatelor acestor teste riscă să ducă la angajarea persoanelor cu abilități nepotrivite pentru postul vacant și reluarea procesului (suficient de dificil) de angajare cu suportarea costurilor aferente.

Pentru mai multe informații despre testele de personalitate, vă invităm să parcurgeți întreg articolul denumit The Problem with Personality Tests.

Comentarii (1)
  1. Ina spune:

    De acord. Sunt companii in care, daca nu te incadrezi intr-un anumit profil de personalitate cautat, nu mai esti invitat la urmatoarea etapa a selectiei si e posibil sa nu apuci sa dai testul tehnic, care practic confirma sau nu competentele si abilitatile pentru post. Deci se pot pierde candidati valorosi…atentie HR la prioritati, zic !

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter