Hot Now

Cum se vede CV-ul tău în primele 6 secunde

18 04 2012, Portal HR , 2 comentarii, 10.670 afisari

Deși CV-ul nu are cum să redea complexitatea de experiență profesională și personală a unui potențial candidat, el rămâne unul din documentele esențiale pe care se bazează un proces de recrutare și selecție. Astfel, multe din explicațiile respingerii aplicațiilor primite de către un potențial angajator sunt de căutat în acea primă etapă de „selecție a CV-urilor”.

Dincolo de raționalizarea acestui proces prin aplicarea unor filtre clare și mai degrabă cantitative (adesea prost înțelese de către evaluatorii cu puțină experiență), se pare că în acest proces de pre-selecție mai intervine și ceva care seamănă cu acea „primă impresie” despre care vorbim foarte mult în interviuri și întâlniri față în față în general.

Studiul ale cărui rezultate sunt detaliate în articolul pe care vi-l recomandăm azi de pe Business Insider a încercat să descopere (științific) cum se petrece de fapt această scanare, care sunt mișcările ochilor și zonele din CV asupra cărora un recrutor își concentrează atenția atunci când îl citește prima dată în scopul acceptării sau respingerii pentru etapele ulterioare ale procesului de selecție (vestea proastă este că această citire se petrece în aproximativ 6 secunde, sau cel puțin așa sugerează articolul).

Concluziile sunt, credem noi, utile atât pentru candidați cât și pentru evaluatori. În cele 6 secunde în care un recrutor citește un CV, zonele de interes pe care își oprește privirea sunt:

– numele candidatului;

– poziția actuală și compania unde lucrează;

– perioada de timp de când lucrează pe poziția repectivă;

-poziția anterioară și compania angajatoare;

– durata anterioară de muncă;

– educația.

Printre primele concluzii la care ne putem gandi este că modul de organizare a informației în CV este esențial. Dacă cel care îl „scanează” găsește cu dificultate informațiile din cauza unui format neîngrijit sau aglomerat, sunt șanse ca aplicația să fie respinsă chiar dacă teoretic candidatul îndeplinește cerințele de bază din anunțul de recrutare.

Pe de altă parte, privind lucrurile din punctul de vedere al evaluatorului, ni se pare esențial să tragem încă o dată un semnal de alarmă. O selecție superficială, bazată doar pe criterii cantitative și pe o fișă a postului încremenită în timp are șanse mari să rateze candidați valoroși.

Citiți tot articolul What Recruiters Look At During The 6 Seconds They Spend On Your Resume pentru a vedea și o hartă a mișcarilor ochilor evaluatorului. Un fel de radiografie a CV-ului prin ochii celui care recrutează.

Comentarii (2)
 1. omuletii spune:

  Foarte bun articolul, exact asa se si intampla . In contextul actual in care angajatorii primesc sute ce CV-uri, in „scanarea” CV-ului va conta enorm forma si abia apoi continutul. Deci, mare grija la prima impresie!

  • schneider spune:

   un cv variaza ca si format in functie de pozitia pe care o tinteste angajatul. selectia pe baza sabloanelor afecteaza randamentul si poate periclita proiecte. sunt exemple in care companii ca manpower, adecco, si altele, au pierdut contracte datorita viciilor in procedurile de selectie.
   Eu spun ca trebuie sa ne gandim de 2 ori inainte de-a lua o decizie .

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 2-6 martie, Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) pregătește cea de-a IX-a ediție a proiectului Spring IT. SiSC este cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, care a realizat peste 200 de proiecte, desfășurate cu succes, în decursul a 23 de ani de […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP dedicat tuturor candidaților, indiferent de nivelul de experiență. Eveniment de carieră consacrat în București și Timișoara, Angajatori de TOP se extinde în Constanța, Ploiești, Pitești, Craiova și oferă oportunități de carieră pentru candidații cu studii superioare și medii care sunt […]

Detalii

–   Prima platformă de wellbeing ce reunește peste 100 de programe dedicate sănătății fizice și psiho-emoționale a angajaților și familiilor acestora; –   Segmentarea în premieră a programelor pe cele două categorii de generații care constituie mai mult de 75% din forța de muncă: Generația X și Millennials; –   Programele sunt accesibile în 40% în formatul atelierelor experiențiale și […]

Detalii

Este un drept al angajatorilor să le stabilească angajaților lor obiective de performanță profesională, dar este o obligație a acestora față de angajați, începând de la momentul angajării, să le arate care sunt criteriile de evaluare profesională și care e procedura. Printre elementele obligatorii ale regulamentului intern regăsim, de altfel, criteriile și procedura de evaluare […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter