Hot Now

Autoevaluarea performantei

18 01 2011, Portal HR , Comenteaza, 10.392 afisari

Fie ca exista sau nu implementat in organizatie un proces formal de evaluare a performantelor, demersul de autoevaluare este util pentru ceea ce inseamna atat rezultate concrete, cat si obiective de dezvoltare si profil motivational. Astfel, orice discutie de evaluare purtata intre manager si subordonat ar trebui sa fie anticipata de un exercitiu individual de auto-analizare si notare pe anumite dimensiuni agreate.

In practica, procesul de autoevaluare consta adesea in completarea unui formular a carui structura este aproape identica cu cea a formularului de evaluare completat de catre manager. Discutia ulterioara de concluzionare este astfel usurata si se castiga semnificativ de mult timp care altfel ar fi risipit in cantarirea unor aspecte a caror trecere prin filtrul gandirii este mult mai eficienta atunci cand e efectuata in „intimitate”.

Decizia privind criteriile care trebuie incluse in acest formular de autoevaluare sta, de fapt, la baza intregului proces de evaluare a performantelor si de justetea si relevanta acestor elemente depinde intr-o masura covarsitoare atat credibilitatea procesului cat si utilitatea sa pentru procesele ulterioare pe care le genereaza: elaborarea planurilor personale de dezvoltare, identificarea nevoilor de pregatire, punerea la punct a strategiei de training si dezvoltare, deciziile la nivel de compensatii si beneficii etc.

Aspectele care  ar trebui sa nu lipseasca dintr-un astfel de formular sunt:

1. Competentele culturale (si mai cu seama masura in care persoana evaluata isi atinge cu succes obiectivele jobului respectand misiunea si valorile organizatiei).

2. Competentele comportamentale (care, in mod firesc, sunt diferite in functie de natura jobului si trebuie alese reprezentativ si specific)

3. Obiectivele SMART stabilite (masura in care s-a ajuns la ele si de ce mai este nevoie pentru a se ajunge la ele).

Citeste tot articolul Main Competencies and Skills That Should be Included in an Employee Appraisal Form pentru a intelege mai in detaliu ce presupune fiecare din aspectele mentionate mai sus si ce subiecte ar trebui atinse in discutia pe marginea formularului de (auto)evaluare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

CIO Council și Revista CARIERE în parteneriat cu Dell Technologies și Intel organizează joi, 16 iulie, între orele 16:00-17:30, evenimentul online cu tema “Leading Change for the Digital Future” care are loc sub umbrela CIO Talks. În ultimele luni am conștientizat cu toții că acum, mai mult ca niciodată, tehnologia trebuie să se afle în […]

Detalii

Deși companiile europene intenționează să accelereze transformarea digitală, este posibil ca investițiile lor mai lente în inovare să nu le permită să ajungă din urmă companiile americane și chineze Două treimi (66%) dintre liderii afacerilor la nivel mondial sunt încrezători că piața europeană va înregistra o revenire relativ rapidă în urma recesiunii economice cauzate de […]

Detalii

Regulamentul intern este un document obligatoriu pentru toți angajatorii și acesta a căpătat o importanță sporită în contextul epidemiei de coronavirus. De ce? Pentru că fiecare angajator trebuie să-și adapteze regulamentul intern la regulile de protecție sanitară stabilite recent prin legislație. Conform Codului muncii, regulamentul intern stabilește aspecte precum regulile de protecție, igienă și securitate în muncă, […]

Detalii

Tehnologiile sigure de colaborare care ajută oamenii să lucreze de oriunde reprezintă o preocupare majoră pentru orice CIO, punând presiune pe echipele IT nevoite să asigure suport atât pentru angajații care lucrează de la distanță, cât și pentru planificarea revenirii la birou. Cisco (NASDAQ: CSCO) anunță câteva îmbunătățiri cheie aduse soluției Webex, pentru a răspunde […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter