Hot Now

Autoevaluarea performantei

18 01 2011, Portal HR , Comenteaza, 10.489 afisari

Fie ca exista sau nu implementat in organizatie un proces formal de evaluare a performantelor, demersul de autoevaluare este util pentru ceea ce inseamna atat rezultate concrete, cat si obiective de dezvoltare si profil motivational. Astfel, orice discutie de evaluare purtata intre manager si subordonat ar trebui sa fie anticipata de un exercitiu individual de auto-analizare si notare pe anumite dimensiuni agreate.

In practica, procesul de autoevaluare consta adesea in completarea unui formular a carui structura este aproape identica cu cea a formularului de evaluare completat de catre manager. Discutia ulterioara de concluzionare este astfel usurata si se castiga semnificativ de mult timp care altfel ar fi risipit in cantarirea unor aspecte a caror trecere prin filtrul gandirii este mult mai eficienta atunci cand e efectuata in „intimitate”.

Decizia privind criteriile care trebuie incluse in acest formular de autoevaluare sta, de fapt, la baza intregului proces de evaluare a performantelor si de justetea si relevanta acestor elemente depinde intr-o masura covarsitoare atat credibilitatea procesului cat si utilitatea sa pentru procesele ulterioare pe care le genereaza: elaborarea planurilor personale de dezvoltare, identificarea nevoilor de pregatire, punerea la punct a strategiei de training si dezvoltare, deciziile la nivel de compensatii si beneficii etc.

Aspectele care  ar trebui sa nu lipseasca dintr-un astfel de formular sunt:

1. Competentele culturale (si mai cu seama masura in care persoana evaluata isi atinge cu succes obiectivele jobului respectand misiunea si valorile organizatiei).

2. Competentele comportamentale (care, in mod firesc, sunt diferite in functie de natura jobului si trebuie alese reprezentativ si specific)

3. Obiectivele SMART stabilite (masura in care s-a ajuns la ele si de ce mai este nevoie pentru a se ajunge la ele).

Citeste tot articolul Main Competencies and Skills That Should be Included in an Employee Appraisal Form pentru a intelege mai in detaliu ce presupune fiecare din aspectele mentionate mai sus si ce subiecte ar trebui atinse in discutia pe marginea formularului de (auto)evaluare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii

În perioada 1-9 septembrie 2020 se va desfășura ediția a XIV-a a Școlii de Vară HR Club Next Generation, dedicată studenților și masteranzilor pasionați de resurse umane. Adaptându-ne “noului normal”, formatul va fi puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar cursurile se vor desfăşura pe o platformă virtuală, însă obiectivul rămâne acelaşi: continuăm să ne […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter