Secțiune susținută de

Cea mai buna scrisoare de intentie

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cea mai buna scrisoare de intentie

Elaborarea unei scrisori de intentie este adesea printre cele mai neplacute activitati pe care trebuie sa o duca la bun sfarsit persoana care vrea sa isi trimita CV-ul in atentia unui potential angajator. Daca e sa le privim constructiv, am putea sa le percepem intr-un mod asemanator cu oricare alta conversatie pe care o purtam cu un interlocutor atunci cand ne argumentam o cerere. Dar de la teorie la practica drumul este foarte lung.

Daca formatele standard nu sunt bune (si nu sunt, pentru ca de fapt nu comunica nimic, ci doar risca sa enerveze un evaluator prin non-mesaj), daca nu e o solutie nici sa rogi un prieten sa te ajute sa o scrii sau sa o scrie pentru tine (si nu este, pentru ca o scrisoare de intentie este despre tine si tu esti cea mai in masura persoana sa explice motivele pentru care aplici la un job), atunci ce variante mai raman? David Silverman, autorul articolului de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi, are o solutie care noua ni se pare optima: renunta la scrisoarea de intentie.

De ce? Pentru ca scrisorile de intentie pe care le primesc recrutorii se incadreaza cel mai adesea in 3 categorii mari:

1. De recapitulare – scrisoarea care reia practic ceea ce este detaliat in CV… deci inutila pentru ca nu ofera nimic nou.

2. De forma – scrisoarea in care nu spun nimic in afara de faptul ca am vazut anuntul intr-un anumit loc si ca vreau sa aplic la el.

3. De ras (sau plans?) – scrisoarea care din dorinta de a fi originala cade in extrema ridicolului, penibilului, prostiei sau chiar nebuniei.

Cel putin la fel de interesanta ni se pare viziunea autorului despre momentele cand se justifica sa scriem o scrisoare de intentie. Ele se refera in principal la situatiile in care cunoastem persoana careia ii trimitem CV-ul sau am fost recomandati. Am adauga noi si situatia in care suntem obligati sa trimitem o scrisoare de intentie (pentru ca este o cerinta specifica a angajatorului care publica anuntul).

Cele 3 caracteristici laudabile ale unei scrisori de intentie bine scrise sunt deci:

1. Lungimea (sau, mai degraba, scurtimea)

2. Abilitatea de a rezuma experienta prin prisma jobului la care aplica.

3. Delimitarea clara a interesului pentru job.

Cititi tot articolul The Best Cover Letter I Ever Received pentru a vedea cea mai buna scrisoare de intentie si a intelege de ce si cum poate ea sa atraga atentia in sens pozitiv unui evaluator.

Atentie insa! Nu o folositi pe post de format standard! Daca sunteti in situatia in care nu va permiteti sa nu trimiteti o scrisoare de intentie, luati-o de la zero, avand grija sa fie scurta, sa va prezinte experienta din punctul de vedere al cerintelor postului si sa includa motivele sincere ale interesului pentru o discutie cu potentialul angajator.

Data articol: ianuarie 6, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam