Hot Now

Cum alegem exercitiile pentru centrul de evaluare

17 05 2011, Portal HR , Comenteaza, 7.941 afisari

Am mai discutat despre utilitatea Centrelor de Evaluare si Dezvoltare atat in procese de recrutare, cat si in cele de evaluare interna si dezvoltare, dar am atras atentia asupra catorva din aspectele cheie de care specialistii in domeniu spun ca trebuie sa avem grija pentru a ne asigura ca efortul implementarii unui astfel de instrument de evaluare (de altfel costisitor) va avea rezultatele asteptate.

Articolul pe care vi-l recomandam azi vine in continuarea celui despre fundamentele Centrelor de Evaluare si Dezvoltare si ia in discutie tipurile de exercitii pe care sa le alegem atunci cand punem la punct continutul efectiv al zilei/zilelor de evaluare.

Iata cateva din ideile care ne-au atras atentia:

1. Continutul exercitiilor se preteaza in mod firesc la un anumit numar de participanti si la un echilibru eficient de partea evaluatorilor. Astfel, un exercitiu de grup necesita o observare incrucisata si complica semnificativ procesul de evaluare, precum si interpretarea ulterioara a rezultatelor.

2. Fiecare criteriu care se doreste evaluat trebuie masurat prin cel putin 2 tipuri de exercitii diferite, in vreme ce acest model trebuie replicat pentru fiecare candidat in parte.

3. In functie de tipul de pozitie pentru care se face evaluarea dar si de maturitatea profesionala a celor care vor participa, exercitiile trebuie alese in asa fel incat sa provoace suficient pentru a proiecta un potential, fara a depasi insa o limita fireasca de complexitate dincolo de care rezultatele risca sa se situeze foarte jos pe scala.

4. Exista multe variante de exercitii de grup, fiecare avand avantaje si dezavantaje atunci cand se pune problema relevantei lor vizavi de factorii evaluati. Astfel, decizia alegerii unui anumit tip de exercitiu in favoarea altuia trebuie luata avand in vedere si filtrul utilitatii.

Nu in ultimul rand, avand in vedere experienta noastra in derularea de centre de evaluare si dezvoltare, am insista pe echilibrarea agendei de lucru unui astfel de proces. Exercitiile de grup trebuie alternate cu cele individuale sau cu cele care presupun interactiunea doar cu o singura persoana, atat pentru a-i oferi participantului posibilitatea de a-si reface resursele de energie, cat si pentru a oferi o replica fireasca si cat mai aproape de realitate a jobului pentru care se face evaluarea.

Citeste tot articolul Top Tips for designing assessment centres. Part 2: Choosing your exercises pentru detalii suplimentare despre procesul de selectie a exercitiilor si definitivare a structurii Centrului de Evaluare si Dezvoltare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii

SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală  în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]

Detalii

Mullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]

Detalii

Dora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter