Hot Now

Cum identifici candidații potriviți cu cultura organizațională

22 11 2017, Career Advisor , Comenteaza, 2.535 afisari

Cel puțin la fel de important ca profilul de performanță al candidatului, descoperirea profilului de motivație și valori este esențială pentru o decizie de recrutare pe care să nu o regretați mai târziu. Indiferent cât de bun este un candidat din punct de vedere profesional, dacă nu reușește să se integreze în organizație, să se racordeze la modul în care se fac lucrurile în companie, în timp vor apărea problemele de performanță și demotivarea.

Potrivirea candidatului cu cultura organizațională, ceea ce vesticii numesc „cultural fit’, se evaluează în interviu, pe baza unor informații detaliate și având în vedere atât specificul poziției vacante, cât și al echipei din care urmează să facă față profesionistul și al organizației în ansamblu.

Astfel, pentru a vă asigura că sondați în profunzime acest aspect, vă recomandăm azi un articol care detaliază 5 modalități care, cumulate, vă pot ajuta să aveți informațiile corecte referitoare la „cultural fit”:

Comuncați-i candidatului valorile organizației

Evitați descrierile pompoase și locurile comune, alegeți să vorbiți la modul concret despre cum se lucrează în organizație, despre situații în care angajații au colaborat eficient și ce a însemnat asta, despre așteptările pe care managementul le are de la oamenii din echipă și despre suportul oferit de organizație pentru atingerea obiectivelor de performanță.

Puneți întrebări deschise care cer răspunsuri elaborate.

Sondați motivația candidatului pentru poziția vacantă, descoperiți care sunt caracteristicile mediului ideal de muncă pentru el, discutați despre situațiile în care a colaborat cu alți membri în echipă, despre modul în care a luat deciziile, despre greșelile pe care le-a făcut și despre modul în care a reacționat la greșelile altora. Vorbiți cu candidatul despre ce înseamnă succesul pentru el, despre obișnuințele de muncă pe care le aduce cu el într-o poziție nouă, despre lucrurile care îl definesc și care nu se află în CV.

Organizați interviuri cu echipa

Oferiți-i candidatului ocazia de a sta de vorbă cu echipa din care ar urma să facă parte, descoperiți potențiale probleme de comunicare și lansați diverse subiecte de discuție pentru a analiza modul în care ascultă și se face ascultat.

Plimbați-l pe candidat prin organizație

Analizați-i reacțiile la diverse aspecte mai mult sau mai puțin inedite, modul în care se comportă cu angajați care ar urma să-i fie subordonați și cu cei cărora urmează să le raporteze.

Alegeți persoane diferite

Potrivirea cu cultura organizațională nu înseamnă că toți angajații trebuie să fie la fel. Diversitatea este bună. Ceea ce este important este ca valorile și motivațiile lor să „rimeze” și să nu ducă la conflicte.

Descoperiți mai multe detalii despre fiecare strategie în parte citind articolul  5 Ways to Hire a Candidate that Matches your Company Culture.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter