De multă vreme interviul comportamental nu mai este o noutate (sau cel puțin așa sperăm). Chiar și la noi el este folosit de mai bine de 10 ani devenind de multe ori a doua natură pentru recrutori.
Baza teoretică a interviului comportamental (despre care am mai vorbit pe PortalHR) este aceea că performanța trecută prezice performanța viitoare. Cu alte cuvinte, dacă vrei să afli de ce este în stare un candidat, descoperă în interviu de ce a fost în stare la locurile de muncă anterioare. Întrebările de genul: „dă-mi un exemplu de o situație în care a trebuit să…” oferă o deschidere pentru un schimb de informații reciproc avantajos și pentru o documentare corectă a procesului de evaluare.
Din păcate, tot de ceva vreme, având în vedere ultimele cercetări și descoperiri în zona de HR, interviul comportamental și-a pierdut din miraj și a început să dea rateuri din ce în ce mai grave. Simplul fapt că un candidat a făcut față o dată cu succes unei situații dificile la locul de muncă nu garantează în niciun fel că va replica genul de comportament care l-a ajutat atunci într-o situație viitoare, dacă este angajat pe poziția vacantă.
Cel puțin la fel de importante ca ce a făcut în situația respectivă sunt motivele pentru care a luat anumite decizii și modul în care a rezolvat problema. Aceasta este ideea de la care pornește și articolul pe care vi-l recomandăm azi despre necesitatea unui „upgrade” a interviului comportamental așa cum este el practicat în mod tradițional.
Cum se face însă acest upgrade? În primul rând trebuie avut în vedere faptul că, după atâția ani în care aceastâ tehnică a fost utilizată în sălile de interviu, este mai mult decât probabil ca răspunsurile candidatului să fie standard/învățate pe dinafara și să nu aducă informații cu adevărat utile în procesul de evaluare. Astfel, întrebat despre o situație dificilă, candidatul o va rememora pe cea în care a performat corect/inspirat pentru că știe că evaluatorul are nevoie de dovezi în acest sens. Un astfel de răspuns standard ar trebui să fie doar punctul de plecare pentru un evaluator experimentat. Întrebări de genul: „de ce ai făcut acest lucru?/ de ce ai luat decizia asta?/” au mai multe șanse să scoată la iveală un sistem de valori și motivații care vorbesc mult mai elocvent despre tiparele de performanță ale celui evaluat.
Descoperiți și alte modalități prin care puteți trece la interviul comportamental 2.0 citind tot articolul de pe ERE: Here’s How You Need to Upgrade Your Behavioral Interviews.
Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]
DetaliiPrimul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]
DetaliiArticol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]
DetaliiUn lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]
Detalii