Secțiune susținută de

Nepotrivirea culturală și ce prejudecăți ascunde în recrutare

Portal HR \ HR Pedia \ Nepotrivirea culturală și ce prejudecăți ascunde în recrutare

Ca recrutor extern, se întâmplă adesea să derulezi un proiect de recrutare pentru un client și să constați că tocmai candidatul pe care tu îl considerai „ideal” pentru poziția vacantă este respins din motive de nepotrivire culturală (cultural fit) cu organizația.

Situația este cu atât mai frustrantă cu cât, în realitate, această „nepotrivire culturală” ascunde, de cele mai multe ori, prejudecăți sau erori în evaluare cu care este greu sau aproape imposibil să te lupți din afară. Iar momentul în care trebuie să îi oferi candidatului respins un feedback valoros din care să înțeleagă exact care a fost problema și ce ar trebui să îmbunătățească pentru a avea mai mult succes la următorul proiect de recrutare este unul cel puțin dificil atunci când nu știi decât că… nu a făcut dovada faptului că s-ar putea integra ușor în echipă.

Pentru a evita astfel de situații, articolul de pe Sourcecon pe care vi-l recomandăm azi, atrage atenția asupra unor subiecte care trebuie discutate cu clientul pentru care se derulează proiectul de recrutare pentru a înțelege mai bine unde sunt sursele potențiale de „nepotrivire” a candidatului cu organizația precum și caracteristicile sociale ale echipei în care trebuie să se integreze noul venit.

Ce trebuie știut înainte de a începe evaluarea pentru un post vacant?

  1. Care este alcătuirea demografică a organizației (procentul de femei vs. cel de bărbați poate spune lucruri interesante despre cultura organizațională);
  2. Care este procesul de evaluare în cadrul organizației și care sunt riscurile ca un candidat din afară să îl perceapă ca fiind discriminatoriu? (orice discriminare, percepută sau reală, riscă să afecteze esențial brandul angajatorului pentru care se derulează recrutarea)
  3. În ce măsură există diversitate în echipa de management? (mai ales la noi, „tavanul de sticlă” este cât se poate de real în foarte multe organizații)
  4. Există o preocupare pentru diversitate în abordarea echipei de management? (de exemplu: dacă un manager este convins că doar un bărbat poate face față jobului pentru că are doar bărbați în echipă, va fi foarte greu să îl convingi să accepte pe lista scurtă profile de femei)

Aflați mai multe informații despre modul în care o cultură organizațională deficitară își poate ascunde prejudecățile folosind sintagma „nepotrivire culturală” pentru a respinge candidați relevanți citind tot articolul You Can’t Sit With Us: The Truth About Cultural Fit.

Data articol: august 4, 2016

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam