Hot Now

Oameni care nu pot spune nu (partea a patra)

21 11 2012, Ana Glavce , Comenteaza, 4.320 afisari

Oameni frumoși? Darnici? Dezinteresați? Dedicați până la sacrificiu? Nicidecum: oameni chinuiți și adeseori sfârșind undeva în colțul întunecat al dezinteresului celorlalți!

Cum spuneam, avem nevoie în organizațiile noastre de oameni fericiți și competenți, capabili să facă mult, repede și bine simțindu-se bine. Omul-care-nu-poate-spune-nu ne oferă doar o parte din ceea ce avem nevoie, căci, după cum spuneam, îi este greu să se simtă fericit acționând în felul în care acționează.

Ați identificat printre membrii echipelor sau organizațiilor voastre oameni-care-nu-pot-spune-nu? Vă regăsiți voi înșivă în parte în descrierea omului-care-nu-poate-spune-nu? Dacă da, sunt câteva lucruri de făcut și de înțeles:

  • Este vital pentru omul-care-nu-poate-spune-nu  să înțeleagă că are dreptul (și chiar obligația față de sine însuși) să înțeleagă că poate spune și nu, fără să aibă motive să se simtă vinovat(ă) și fără ca asta să însemne că va fi “șters de pe fața pământului” . Din nefericire, el/ ea este singurul care poate acționa pentru a schimba ceva în felul în care reacționează. Tot ce putem face din exterior este să încercăm să-i propunem să ia în considerare varianta că, dacă ar schimba câte ceva în comportamentul său, ar avea de câștigat. Ca și în cazul altor probleme de percepție sau comportament, sugestia mea rămâne aceea că ajutorul unui coach sau alt specialist poate fi mai mult decât util.
  • Omul-care-nu-poate-spune-nu nu va spune da dacă nu va avea la ce să spună da. Nu-și va putea asuma problemele și responsabilitățile celorlalți dacă aceștia își asumă propriile responsabilități și dovedesc capacitatea de a-și rezolva singuri problemele.
  • Într-un mediu corect, alături de oameni care nu simt tentația de a abuza de alții, chiar și omul-care-nu-poate-spune-nu poate funcționa bine.  Or, când nu se simte amenințat, abuzat și suprasolicitat – omul-care-nu-poate-spune-nu poate fi un angajat extrem de valoros: din pricina perfecționismului, a învățat mult și bine; este organizat și rapid – deoarece tot timpul a fost pus în situația de a face mult mai multe decât putea sau dorea; este empatic și intuitiv.
  • Promovați prin toate instrumentele pe care le aveți ca oameni de HR o cultură organizațională sănătoasă, în care abuzurile să aibă dificultăți în a apărea. Comportamentele “toxice” scapă de sub control într-o cultură “toxică”. Abuse-free este cultura în care responsabilitățile și răspunderile sunt clare și netransmisibile, în care blamul este blamat, în care oamenii sunt tratați ca oameni și se acceptă reciproc cu toate emoțiile, aspirațiile, sensibilitățile, puterile și limitele pe care fiecare le avem. Cultura bazată pe respect și onestitate (onestitate profesională și emoțională). Cultura în care nimeni nu se așteapta să fii supra-om, în care, rând pe rând, ne ajutăm și ajutăm. În care avem KPI-uri clare, procese inteligente, leaderi (și nu stăpâni de sclavi), programe de lucru care să permită și vieții private să existe și o atmosferă care ne încurajează să dăm de bună voie  tot ce-i mai bun din noi.
  • Analizați cu atenție caracteristicile oamenilor din organizțtie și dinamica relațiilor dintre aceștia. Nu vă limitați la calcule, numere și rapoarte. Observați voi înșivă, direct. Nu vă bazați pe percepțiile și evaluările altora.

Nu în ultimul rând, în cazul în care ați identificat oameni-care-nu-pot-spune-nu în organizația voastră, uitați-vă atent: sunt mari șanse ca în imediata lor vecinătate să observați existența unui alt tip de om, omul-dominat-de-ego (adeseori în poziție superior ierarhică, dar nu neapărat). De regulă, cele două tipologii se atrag ca niște magneți, iar combinația este… explozivă!

Despre omul-dominat-de-ego, săptămâna viitoare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter