Secțiune susținută de

Ce face un coach de cariera?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ce face un coach de cariera?

Despre utilitatea coaching-ului in eforturile de dezvoltare personala am mai discutat pe PortalHR. Dar ceea ce ne-am propus azi este o clarificare a modului in care coaching-ul de cariera preia anumite elemente ale profesiei de baza si le aplica in probleme specifice din universul jobului si implicit al carierei.

Ce face un coach de cariera?

1. Exploreaza impreuna cu clientul probleme/blocaje/provocari de care acesta se loveste la locul de munca cu scopul de a genera cele mai eficiente actiuni pentru rezolvarea/depasirea lor.

2. Actioneaza intr-un mod asemanator cu un catalizator. Faciliteaza dezvoltarea si tranformarea individuala si, in timp, organizationale. Aici se regasesc cateva din avantajele competitive majore ale companiilor care au puse la punct politici coerente de management al carierei pentru angajatii lor, caci drumul spre performanta organizationala trece prin satisfactia personala pe care coaching-ul de cariera o poate facilita in mod inspirat.

3. Se concentreaza pe sustinerea clientului in incercarea de a-si descoperi pasiunile, scopul in viata, valorile si alte aspecte ale profilului sau motivational care contribuie la delimitarea a ceea ce numim adesea „job ideal„. Marcia Bench o numeste „vocatie autentica„.

3. Transfera clientului abilitatile de management al carierei necesare pentru ca la urmatoarea „cotitura” a drumului acesta sa reuseasca sa faca fata cu succes provocarilor care il asteapta. Asadar, dupa cum este si firesc, coaching-ul de cariera poate fi numit asa doar in masura in care nu da dependenta. Clientul se descopera si se pozitioneaza autonom, ca factor de decizie in ceea ce priveste alegerile in cariera, de unde si nivelul crescut de asumare al acestora si prognosticul fericit in ceea ce priveste satisfactia muncii la finalul fiecarei zile.

4. Poate facilita procesul prin care clientul isi gestioneaza o cautare a unui nou loc de munca sau pune bazele unui business pe cont propriu in efortul de a-si pune in opera idealul la constientizarea caruia a ajuns si prin intermediul procesului de coaching.

5. Are ca obiective finale (la care ajunge impreuna cu clientul) un nivel sanatos si crescut de auto-cunoastere, o viziune sensibil mai clara asupra scopului si obiectivelor in viata si nu in ultimul rand o abilitate sporita de a face fata cu succes provocarilor unei piete a muncii in continua miscare.

Desi poate parea ambitios si exagerat spus, in realitate, coaching-ul de cariera bine facut poate sa duca la o imbunatatire efectiva a calitatii vietii prin managementul inspirat si documentat al carierei.

Data articol: noiembrie 23, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam