Secțiune susținută de

Interviul nu e un examen pentru candidați

Portal HR \ HR Pedia \ Interviul nu e un examen pentru candidați

Nu credem în eficiența interviurilor care pun candidații în cele mai ciudate situații posibile ca să le testeze spontaneitatea și rezistența la stres sau frustrare. Chiar dacă jobul pentru recrutăm include și situații neprevăzute, e puțin probabil să evaluăm corect când derulăm un interogatoriu nestructurat, aleatoriu și complet imprevizibil.

Cele mai bune discuții, chiar și cele dintre un recrutor și un candidat, sunt cele care se derulează de pe poziții egale. Asta presupune că profesioniștii care candidează pentru poziția vacantă sau pe care i-am contactat direct au înțeles scopul interviului, temele care vor fi abordate și durata discuției. Abia după ce ne-am asigurat, eventual într-o discuție telefonică/interviu telefonic, că am stabilit împreună aceste aspecte, putem pretinde că facem o evaluare corectă și realistă a gradului de potrivire a candidatului cu cerințele postului.

Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm  azi vorbește despre ceea ce putem face, înainte dar și în timpul interviului, pentru a evita transformarea evaluării într-un examen și pentru a obține informații de calitate, cu adevărat utile pentru decizia de recrutare.

Așadar:

  • Evitați discuțiile robotizate. Chiar dacă trebuie să intervievați (telefonic sau față în față) un număr mare de candidați, nu uitați că pentru cel cu care stați de vorbă aceasta este cea mai bună ocazie să vă ofere informații esențiale despre experiență anterioară, motivație și valori.
  • Nu puneți întrebări capcană care nu au nicio legătură cu conținutul jobului. Ele au șanse mari să frustreze candidatul și, în economia procesului de recrutare, sunt adesea inutile.
  • Nu uitați de încărcătura emoțională firească. Nu săriți peste părțile introductive ale discuției și oferiți-i candidatului suficient timp și suficiente informații pentru a răspunde la întrebările comportamentale relevante;
  • Explicați care sunt etapele procesului de evaluare și stabiliți clar la ce trebuie să se aștepte un candidat în timpul și după finalizarea interviului;
  • Oferiți-i candidatului ocazia să pună întrebări. Dacă nu cunoașteți răspunsul la vreuna din ele, asigurați-vă că reveniți, la un moment ulterior, cu informația solicitată.

Pentru mai multe sugestii despre cum ne putem asigura că nu transformăm interviul într-un examen, citiți tot articolul An Interview Is Not a Test — Prep Candidates for Success.

Save

Data articol: mai 12, 2017

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam