Emoţiile şi rolul lor în procesele de recrutare
În orice proces de recrutare, interviul rămâne forma de bază de evaluare a candidaţilor eligibili pentru un anumit post vacant. De cele mai multe ori, această interacţiune dintre evaluator şi candidat adună la un loc un bagaj mare de emoţii de ambele părţi, emoții ce pot influenţa decisiv decizia finală de angajare.
Sunt frecvente situaţiile când evaluatorii au tendinţa de a se baza într-o proporţie periculoasă, credem noi, pe instinctul lor cu privire la un candidat. Este vorba despre acel candidat care, la prima vedere, pare a fi compatibil pentru jobul respectiv, însă, pe parcurs, se poate dovedi exact contrariul. Această abordare nu este nici pe departe cea mai potrivită şi îl face pe evaluator să comită erori semnificative de evaluare.
Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm astăzi face referire la principalele motive pentru care recrutorii se implică emoţional în relația cu anumiţi candidaţi şi nu reușesc să ia decizia corectă din acest motiv.
Iată care sunt cele mai frecvente situaţii:
● Există o presiune foarte mare pe recrutor
Cel mai adesea, nevoia de a găsi cât mai repede un candidat pentru o poziție vacantă îi poate determina pe recrutori să acționeze greșit, acordând credit unei persoane nepotrivite. Acest comportament le poate influența judecata, conducând la luarea unei decizii eronate pentru procesul de recrutare aflat în curs de desfăşurare.
● Recrutorul nu acceptă faptul că poate greși
Deși majoritatea recrutorilor și managerilor responsabili cu recrutarea sunt persoane de succes și competente în aria lor profesională, nu pot accepta faptul că, uneori, pot face unele greșeli (firești/umane) în procesul de recrutare. Este indicat ca aceștia să conștientizeze lipsa unei abilități necesare de a înțelege și identifica ce tip de persoană este potrivită pentru o anumită poziție vacantă. Doar odată conștientizată această lipsa, pot începe dezvoltarea acestei abilități.
● Recrutorul e impulsiv, nerădător și nu are capacitatea de a asculta activ
Cu siguranță că aceasta este una dintre cele mai periculoase combinații în procesul de recrutare. Un proces de evaluare corect necesită timp, răbdare și o abordare deschisă pentru a identifica persoana cu adevărat compatibilă pentru un job. De aceea, un recrutor profesionist va căuta să obțină toate informațiile de care are nevoie pentru a putea valida competențele și abilitățile necesare postului respectiv.
Una din concluziile cele mai importante ale articolului este aceea că primul pas pe care trebuie să-l facă recrutorii pentru a repara aceste deficiențe este să recunoască predilecția lor pentru punerea accentului pe partea emoțională a evaluării. Da, este adevărat că emoțiile ne fac mai umani, dar în egală măsură, când este vorba de o decizie de angajare, ele ne pot atrage pe drumul greșit.
Chiar dacă emoțiile sunt firești pe parcursul oricărui proces de recrutare, este important să le putem controla pentru a face o evaluare cât mai obiectivă. În acest scop se recomandă respectarea unui anumit plan de interviu și utilizarea unor întrebări consistente pentru a scoate la iveală informațiile utile și necesare unei decizii eficiente.
Pentru a afla mai multe informații despre cum influențează emoțiile un proces de recrutare și ce măsuri pot fi luate, vă invităm să parcurgeți întreg articolul numit Are Your Emotions Preventing You from Making Great Hiring Decisions?.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam