Candidati slabi sau angajati neperformanti?
Cine isi asuma responsabilitatea pentru peformanta sau lipsa de performanta a unui nou angajat? Vina (atunci cand performanta este sub asteptari) pare de cele mai multe ori sa fie a HR-ului. Sau cel putin asa se simte din biroul managerului. Este vina HR-ului ca nu a evaluat corect, suficient de in detaliu, nu a luat referinte sau nu a intrebat pe cine trebuia, nu a prezentat cei mai potriviti candidati.
Aceeasi dilema se vede cu totul altfel din punctul de vedere al HR-ului. Vina este a managerului care a luat decizia fara sa asculte recomandarile. Este vina managerului pentru ca nu a facut o evaluare tehnica suficient de detaliata si nu a acordat atentia necesara unor detalii legate de motivatie si asteptari. Sau, privind mai in profunzime, poate sa fie vina managerului pentru ca a tratat superficial sau a ignorat in totalitate procesele de management al performantei, parghiile de motivare si sustinere, mecanismele integrarii in echipa a noului venit etc.
De fapt, raspunsul este undeva la mijloc. In vreme ce responsabilitatea managerului de a selecta si recruta nu este decat complementara rolului sau principal, pentru HR aceasta este una dintre responsabilitatile cheie, un raison d’etre ale postului. Inainte de a analiza masura in care managerul a actionat corect/ eficient in relatia cu noul angajat, primul gand atunci cand apar problemele este legat de procesele de selectie si relevanta candidatilor recomandati de catre HR.
Un proces de evaluare eficient ar trebui sa scada considerabil incidenta erorilor de recrutare. Si daca nu HR-ul este responsabil pentru calitatea candidatilor, atunci cine?
Ideea nu este sa cautam tapi ispasitori, ci, mai degraba, sa punem la punct acel mecanism de selectie care scotand la iveala candidati cu sanse de succes mai mari va duce in timp la o incidenta scazuta a problemelor de performanta cu noii angajati.
Cine este, deci, responsabil pentru calitatea candidatilor si cine pentru performanta angajatilor? Lou Adler prezinta cateva idei valoroase care pot lamuri dilema.
Nu le ratati, cititi articolul de pe ERE.net:
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam